Политологът Георги Киряков -Г-н Киряков, Бойко Борисов сутринта каза, че избори

...
Политологът Георги Киряков -Г-н Киряков, Бойко Борисов сутринта каза, че избори
Коментари Харесай

Георги Киряков пред Lupa.bg: Играта в момента е на живот и смърт



Политологът Георги Киряков 

-Г-н Киряков, Бойко Борисов сутринта сподели, че избори 2в1 са логически свършек на тази (не)коалиция – сърдит поради меморандума на ПП-ДБ. Това следващата опасност ли е или в действителност да се готвим за предварителни избори през юни дружно с европейските?

-Това е следващият кьорфишек в жанр Борисов – за привличане на обществено внимание, за обвинение на останалите играчи на политическия терен за обстановката в страната. Защото той, както постоянно, не желае и не би трябвало да носи безусловно никаква отговорност за това, което се случва в политиката. И за отклонение на публичното внимание от това, което ГЕРБ правят. И това, което ГЕРБ са вършели в политиката повече от 12 години.

-Какво правят в този момент, което не знаем?

-Имам поради така наречен „ модел Борисов ”:

отвращение за систематизиране на запас с останалите – финансов, властови, политически, какъвто и да е. Там, в ГЕРБ, се дели на едно! Там няма друга математическа интервенция. Сега с доста тъга освобождават някакъв властови терен.

И това държание на Борисов е част от нежеланието на ГЕРБ и Бойко Борисов да правят отстъпка какъвто и да е дял от това, което е овладяно.

-Междувременно от Държавно стопанско предприятие и съответно Делян Пеевски веднага скочиха, тъй като „ някой желае да си делне страната ”. Не желаят ли всички на политическия терен тъкмо това? И Движение за права и свободи не са ли ядосани, тъй като не са включени в тази делба в меморандума?

-ДПС са включени като пълноправен сътрудник, без да има потребност! И това се вижда от началото на ръководството на това (не)коалиционно болшинство. Ясно е на всички, че Делян Пеевски е главен представител по всички политически тематики. Пеевски е индивидът, който взе участие в помирителни процеси, когато става дума за делене на власт и на финансови възможности. Там Борисов е препъни камъка в тази настройка.

Имат какво да губят, явно е – и ГЕРБ, и Движение за права и свободи. Само че ГЕРБ не желаят да губят нищо, а от Движение за права и свободи са подготвени да правят отстъпка нещо. И въпреки това виждам ПП-ДБ, които желаят да влязат като равноправни сътрудници в подялбата на тоя голям запас.

Той не е доста огромен, несъмнено, само че за българските мащаби е голям.

-Днес изскочи още една вест – че Васил Божков записва нова партия – придвижване „ Център ”. То какъв капацитет има в подялбата на гласовете при един избори?

-Движение „ Център ” е като придвижване „ външна страна ” – няма никакъв капацитет. Както и да го назова – в случай че ще да го назова и „ Обединение на Марс ”! Няма никакъв политически и електорален капацитет Васил Божков да сътвори нещо значимо в българската политика – той пробва. Опитвал е и през други политически играчи.

-Може да се изживява като българския Навални?

-Това са безумия! Който си го намерения, значи безусловно нищо не схваща от българска политика! От политически процеси въобще. Васил Божков няма политически и електорален капацитет, даже да изсипе няколкостотин милиона лв.. Те ще потънат, няма да му донесат нужното КПД.

Защото в политиката е доста значимо коефициентът на потребно деяние да е съответен на това, което наливаш. Ако налееш примерно 20 млн. лева и получиш 2000 гласа – това е извънредно ниско КПД, чиста загуба на сила.

-Президентът Румен Радев май също се цели в центъра. Но за какво той все не се взема решение да направи партия? Не изпусна ли момента?

-Това е друга игра и различен сюжет - разнообразни от този, който върви в ръководещото (не)коалиционно мнозинство. Той е обвързван с по-дългосрочни политически цели. Но, казвал съм го неведнъж -

битката за този към момента стеснен електорален сегмент минава през натрупа на Българска социалистическа партия. 

И това се осъзнава от тези хора. Другият проблем е, че Радев сега не може да оглави като президент един подобен план, а идват европейски избори. Той би трябвало да си направи ясна сметка, в случай че не е той водачът на този план - кой ще бъде? Дали ще е някой независим състезател, който ще се еманципира - както стана с Кирил Петков и Асен Василев – или да разчита на някой правилен, предан, който обаче няма капацитета да увлече хора. Като видят подобен човек отпред на тази партия, той може да я провали.

Примерно, в случай че се спре на Сергей Станишев – Станишев е независим политически състезател. Той в един миг ще се еманципира при всички положения. Ако избере някой различен, който е невзрачен за електоралното око човек – ами няма да притегли нищо зад себе си и ще провали плана още в самото му начало.

-Накрая, каква е вашата прогноза въпреки всичко – ще има ли ротация на 6-и март?

-Вероятно няма да е на 6-и март. Аз допускам, че ще удължат процеса още малко. Не разбирам обаче за какво на президента Радев му се приписва в тази обстановка функционалността на основна фигура. Че надали не, той щял да дава мандатите.

Не – в границите на този мандат, който към този момент е даден преди 9 месеца, може да се сформира ново държавно управление. И всички коментатори, които споделят, че Радев ще бъде основният състезател при ротацията, бъркат. Не, няма да бъде.

Ключовете играчи ще бъдат отново Бойко Борисов, Делян Пеевски, Кирил Петков и Асен Василев. Защото от тях ще зависи съставянето на държавно управление в границите на този мандат, който е даден към този момент от президента. Ако не съумеят, тогава към този момент президентът влиза в роля. Тогава към този момент той ще даде на идната политическа мощ мандат за сформиране на държавно управление. И той ще се провали. Чак тогава ще се върви към предварителни избори.

Т.е., всичко сега е в ръцете на Бойко Борисов, Делян Пеевски, Кирил Петков и Асен Василев. И виждаме, че там игрите са на живот и гибел.

И те са властови – никакви други не са.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР